Temaresor

"Ett litet steg för dig, men ett stort steg för sinnet". Det är första meningen i Temaresors katalog. Jag var inne på Resia idag och hämtade massa kataloger för att få inspiration (tyvärr verkar det som om NHL biljetterna var slut). Fortsättningsvis skriver de i katalogen "...koncentrera dig på att bara njuta av nya platser, och om du vill, nya vänner. För dina medresenärer är liksom du nyfikna på nya kulturer, platser och en fördjupad syn på vad moder jord har ett ge". Jag tycker det är så vackert formulerat och precis mina tankar kring resandet. Känns inte som några problem att resa på egen hand med det sällskapet. Det känns som Temaresor har "förmågan att förmedla ett lands själ och förstå sammanhangen". Här finns möjligheter att sätta ihop sin egen resa eller hänga med på de redan planerade turerna. Något annat som jag tycker om med Temaresor är att de bidrar till att bevara vårt världsarv. De samarbetar sedan elva år tillbaka med Unescos världsarvsavdelning. Med TEMA kan man upptäcka samtliga sju kulturella storverk som valts till "världens sju nya underverk": Mayastaden i Chichen Itza i Mexiko, Kristusstatyn i Rio de Janiero, Collosseum i Rom, Taj Mahal i Indien, Kinesiska muren, klippstaden Petra i Jordanien och Machu Picchu i Peru.  Dessa platser röstades fram i Lissabon sommaren 2007. Jag ska ha som mål att besöka samtliga underverk innan jag trillar av pinn.
 
Fortsättning följer...


Tisdagskvällen är räddad



DESPERAT...

... nu har jag letat spännande resor på nätet i flera timmar! Vågar väl knappt avslöja att jag har ett glas vin bredvid mig ;). Hittar massa kul, just nu håller jag på att övertala bror att följa med sin lillasyter på en medelhavskryssning ;) Jag vill verkligen besöka Europas storstäder och en kryssning vore toppen. Trippen är följande: Rom (Italien) - Genua (Italien)  - Marseille (Frankrike) - Barcelona (Spanien) - Tunis (Tunisien) - Valetta (Malta) - Messina (Italien) - Rom (Italien). Jag har tidigare varit i Malta, Spanien och Tunisien och åker mer än gärna tillbaka dit men vill se mer och då är det här perfekt! Även om jag inte får med mig bror på denna resa så är det ju nåt jag kan göra på egen hand. Förmodligen jag och ett helt gäng pensionärer, men vad gör det?? Jag kan roa mig själv! Tänk att sitta på ett café i Rom och läsa en bok i solen för att dagen efter strosa i Marseille... hur underbart är inte det?!
Hittade även en liten tripp till vår egen huvudstad för att gå på en NHL match. Har alltid velat gjort det. Detroit mot S:t Louis och sen en natt på hotell Rica på Kungsgatan. Ska gå in på Resia i morgon för att se om det finns några biljetter kvar.

Grymt att se en NHL match!


  Titta på vackert hantverk i Tunis


Strosa bland fantastiska byggnader i Rom


Njuta av Barcelona




Abstinens...

Klänning från MQ


Idag blev det en liten klänning från MQ, köpte den nog för två år sedan men har bara använt den en gång i samband med en 60-års fest. På jobbet har det varit en helt vanlig måndag, massor med mail och telefonsamtal, men det är bra då håller jag mig sysselsatt. Har precis haft ett härligt samtal med en god vän, skrattar och gråter och gör parodi av mig själv för det är det enda jag kan göra i den här situationen, jag kan inte skylla på någon annan än mig själv.  Har pratat med pappa också, vi ska förmodligen ses på onsdag så han kan hjälpa mig att välja en bra dator sen ska nog hela Familjen Frisk gå på bio och se "The Proposal". Jag och pappa ska se Änglar och Demoner nån kväll också!
Sitter och kollar på flygbiljetter till Thailand i januari, de billigaste ligger på ca 6000 kr t&r, är helt okej. Måste boka något snart, mår inte bra av att inte ha en resa inbokad i almanackan oavsett om det ligger flera månader bort i tden!
Nu är det en kopp te och en macka som gäller...

Musik att drömma sig bort till...

Sitter i soffan och lyssnar på John Mayer, han är helt fantastisk. Det var ett nytt ansikte och bekantskap som jag träffade i Bangkok som introducerade mig för hans musik. Det är en sån musik som får mig att blunda och känna som om jag är med i en film, en film som jag får regissera alldeles själv, my favourite place on earth. Lyssna på  The Heart Of Life och "Your Body is a wonderland", när jag hör de låtarna är jag tillbaka på Khaosan Road och är den Emma som jag vill vara. En annan ny bekantskap har introducerat mig till Spotify, sjukt bra och så enkelt att få lyssna på sin famoritmusik när som helst och det är dessutom lagligt!

Helgen har innehållit mycket sol, är nöjd över min nya, betydligt brunare, färg på benen. Jag var  och jobbade en stund på lördagen men i stället för att sitta inne på kontoret plockade jag ihop vad jag behövde och satte mig rakt över gatan på Café Plaza och beställde in ett glas kallt rosé och en chokladboll (frukost!). Är ju grymt lättpåverkad så när jag reste mig upp fär att gå, snubblade jag in i en barnstol och fick några andra gäster att dra på smilbanden. Märker nu mer och mer att jag verkligen behöver köpa mig en liten dator som jag kan bära med mig överallt. Kommer behöva den ännu mer när jag ska vara i Stockholm med jämna mellanrum, kommer berätta mer om det när allt är klart!! Kommer vara perfekt att ha på tåget och på hotellrummet. Ett måste när jag är ute och reser också! Kan dock inte bestämma mig för vilken jag vill ha. Var inne på Dell Inspiron men fick höra att det var en "gubbdator" ;) I dagsläget har jag en HP som privat dator, funkar riktigt bra faktiskt! Jag har sagt upp mitt bredband här hemma så jag ska införskaffa mig ett mobilt bredband också så jag blir lite mer flexibel! Blir nog att ta med mig pappa till MediaMarkt i veckan för lite kloka råd ;) Kanske kommer därifrån med en ny liten digitalkamera också då min inte funkar längre, sand i objeltivet efter Thailandsresan...ooops.

   

Vilken ska jag välja??


Helgen har också spenderats på Bagarstugan med en kopp te och ytterligare en chokladboll (lunch!). Defintivt mysigaste stället i stan. I dag har det bara loppats i Vasaparken för att bättra på brännan, the bet is on! Nu ska jag äta den tredje byttan med jordgubbar för den här helgen...mmmums och med en kall Bacardi Breezer blir de ännu godare! Champagnen ligger fortfarande på kylning, kanske får bli nästa helg! Hoppas på att det ska vara lika varmt väder nästa helg, då ska det ut och seglas med mor och far... och ta första doppet för i år!

Jag vill ut och resa...

Behöver verkligen åka bort ett tag, behöver lugn och ro att fundera över saker och ting. Jag fungerar inte just nu och behöver ta en del beslut men kan inte göra det här hemma just nu. Har varnat alla på kontoret att jag är lite lätt manodepressiv just nu, ena sekunden är allt toppen, andra sekunden vill jag helst inte gå upp ur sängen överhuvudtaget. Underbara kollegor som respekterar det och känner av vilket humör jag är på. Fick precis ett mail om att hyra en lägenhet mitt på Manhattan i New York, precis vad jag behöver! Det är en helt nyrenoverad lägenhet med upp till fyra bäddar. Modernt kök och badrum med allt som kan behövas för att njuta en vecka in the big city! Hyfsat prisvärt om man jämför med en natt på hotell som knappt går att få under 2000 SEK per natt.


Lägenheten ligger mitt i centrala New York


Planerar för fullt för nästa tripp till Asien, är fortfarande inne på att trekka i norra delarna av Thailand och avlsuta med sol och bad på Koh Chang. Mamma är nervös för att jag ska sticka iväg på egen hand men om det är någonstans det är säkert att resa själv så är det Thailand (förmodligen tryggare än att gå genom Vasaparken en sen natt från krogen) och det skulle ge mig så mycket erfarenhet. Jag försöker också få med mamma på en mor-och-dotter-weekend till någon europeisk storstad för att få ta del av lite kultur, shopping, mat&dryck och långa samtal om livet ;) Får jag inte med mig mamma på detta tar jag nog en weekend på egen hand, vill bara sitta i en korgstol på ett stort torg och bara finnas till och gömma mig i stora folkmassaor och dricka ett glas vin och läsa en bra bok, varför inte Lonley Planets - Guide to Southeast asia on a budget!!
Nu fick ni lite uppdateringar om mina resor i den närmsta framtiden. Har fortfarande inte lagt ner planerna på en längre roundtrip i Asien, men det ligger lite på is under de kommande 12 månaderna...

Högtryck!

Snacka om högtryck! Min lägenhet kokar, har öppnat alla fönster men det hjälper inte överhuvudtaget. Har städat här på morgonen men tar paus var 10:e minut för att sätta mig i köksfönstret och sola. Skönt med stora fönster när jag inte har balkong. Ångrar nästan att jag inte följde med mamma och pappa ut och segla den här helgen. Det får bli någon annan gång. Ska snart ner till stan, tänkte besöka systemet för att ha lite kalla cider i kylen till ikväll och så blir det en sväng förbi kontoret (ja, jag vet det är nästintill dödsstraff att jobba en dag som denna) sen får det bli en sväng förbi Knäppingsborg för att mysa i solen och äta något gott på Bagarstugan.

Klarblå himmel


Idag blir det favoritshortsen från Bangkok och skjorta från Esprit


Lips!

Vilken mysig kväll det blev och dessutom en bra dag på jobbet med två mycket viktiga uthyrningar. Kvällen har spenderats med mycket tv-spel tillsammans med Jools hemma hos mig. Det började dock inte så bra när vi inte fick igång mickarna till Lips. Det hände absolut ingenting och hur mycket vi än skrek in i micken så hördes vi inte. Mycket besvikna över att inte få höra våra egna röster ännu högre än vanligt ringde Jools till Pierre som fick vägleda oss via telefon. Stort tack för det! Skam den som ger sig! Lips var riktigt roligt, faktiskt nästan roligare än SingStar när man inte bara ska sjunga utan även showa och röra micken och armarna för att få poäng. Vi låg riktigt jämt i början och som minst skilde det 63 poäng mellan oss av totalt 400.000, men framåt småtimmarna hade Jools fått greppet om mig och som vanligt hamnade jag på en hedrande andra plats ;) Vi åt bakad potatis med rostbiff, rödlök och créme fraiche. Skulle bli lite dryck också men det blev inte så mycket av den varan, Champagnen, Moet, ligger fortfarande på kylning. Har funnits många anledningar att fira mitt i allt elände. Försöker lära mig att "see the bigger picture" i allting oavsett om det gäller jobb eller privatliv.



Jools har klippt mig i kväll också, toppade bara lite och tunnade ut för att få upp lockarna lite. Är så grymt imponerad av hennes lilla kit som hänger på höften när hon klipper, som en polis som drar upp sitt vapen drar hon upp sax och kam.

  

Min lägenhet är så grymt varm på sommaren, både jag och Jools fick svett attacker så vi öppnade samtliga fönster för att förhoppningsvis få känna en liten svag bris. Efter en stund började det lukta lite konstigt, vi trodde först att det var grannen nedanför som rökte något olämpligt men tillslut luktade det mer och mer och sen ser vi rök överalt och det visar sig vara en gräsbrand på andra sidan Östra promenaden. Lite action på kvällskvisten.

Nu ska jag ta en riktigt kalldusch för att se om jag kan lyckas krypa ner i sängen och sova.


Solsting

Vilken underbar dag vad gäller vädret, strålande sol och så varmt. Skönt när man inte behöver sätta på sig en jacka eller tröja när man går iväg på morgonen. Blev bjuden på lunch idag av min kollega, tack för det. Gick till Sandys, satt ute i solen och åt en macka med skagenröra. Glömde ju min plånbok imorse (fick lite bråttom när jag upptäckte att klockan var 07.50) och sen glömde jag betälla mat och stod där hungrig utan någon peng. Är nu skyldig henne två luncher, får vi ta igen nästa vecka. Glömde dessutom min jobbtelefon i all hast, helt fel dag att glömma den på men jag hade i alla fall bara 10 missade samtal när jag kom hem. Tar varenda chans till sol nu, så fort det är rast på jobbet sätter vi tjejer oss på taket och skvallrar och dricker kaffe (te i mitt fall). Hela eftermiddagen gick åt till en stor visning på fem nyproducerade lägenheter. De är så otroligt vackra. Jag har fastnat för dem som har 3,70 (!!!) i takhöjd, och öppen planlösning kök/vardagsrum, om jag hade nån att dela den med skulle jag slå till direkt. Lägenheterna med takterass med utsikt över strömmen och industrilandskapet är inte fy skam heller. Grymt duktig arkitekt, trevlig är han också. Undra om inte min vän Beata och hennes karl sökte lägenhet?? Visningen gick i alla fall toppenbra, det är vid såna tillfällen jag mår som bäst, får träffa massa trevliga människor och verkligen ta till vara på min sociala sida.
Nu ska jag försöka slänga i mig lite mat, har levt på bullar hela kvällen! Gott!

Inga problem...

... det var hur lätt som helst att komma i gång med spelet ju. Spelar just nu sonic från 1991, haha, hur kul som helst! Men jag hade glömt vilken otroligt jobbig melodi det är hela tiden. Jag är riktigt kass, dog på första bossen. Hahahaaa, men skam den som ger sig...


Nostalgitripp!

Hur jäkla svårt ska det vara...

... att plugga in ett Xbox 360???
Det har jag köpt idag med lite spel till, prutade 10 kr + fick ett extra spel med på köpet ;) Var på Game Stop, de var hur trevliga som helst. Köpte riktiga nördspel, Sonic (ni vet den lilla blåa igelkotten) och ett spel med 40 olika klassisker (såna jag spelade när jag var 7 år), det här kommer bli en riktig nostalgitripp! Svor åt mig själv hela vägen hem för att jag är så klen, orkade knappt bära spelet med mig hem och påsen skar in i handen... bla bla bla..gnäll gnäll...
Haft en riktigt stressig dag på jobbet, har haft besiktningar och visningar och varje gång jag kom tillbaka hade det trillat in nya mail som jag fortfarande inte har hunnit svara på. Men en sak är säker, de lär finnas kvar i morgon också. Hade däremot en riktigt lyckad dag igår när en uthyrning jag jobbat med länge äntligen gick i lås.

Igår gick jag förbi JoolsJools jobb på vägen hem från kontoret. Jag hade sån tur att hon slutade precis när jag kom så vi gick till Världens bar och jag tog ett glas rött. Fortsatte med ytterligare ett par glas när jag kom hem :) Vågar väl knappt säga att jag försov mig i morse...

Nu ska jag tjuvträna på mitt nya tv-spel... är mycket stolt...


Midsommar!!

Då var ännu en midsommar i Gryt avklarad! För ett par timmar sen skröt jag om att brännbollen inte hade gett mig någon träningsvärk, HA, det skulle jag aldrig ha sagt, känner mig som en gammal tant när jag försöker ta mig ur soffan. Sjukt ont i låren och dessutom ont i nacken (sitter här hemma och luktar tigerbalsam) och blåmärke på höften efter min grymt schyssta vurpa som tyvärr inte resulterade i några stilpoäng men däremot en lyra och poäng till laget. Tyvärr räckte inte det, vi förlorade matchen, men glad ändå!
Paketen till värdarna och värdinnan blev lyckade. Visselpipan blev perfekt till lekarna, paraplyt lyckades lura bort regnet nästan hela helgen (och fungerade även som "kon" i brännbollen) och packtejpen hade hur många användningsområden som helst. Titta bara vilken snygg midsommarstång Angelica och Hanna fixade med hjälp av tejpen :) Blev som sagt lekar; vattengolf, luftgevär, hamra spik, tipspromenad m.m. Blev ingen vinst här heller, men glad ändå!
På lördagen spenderade vi ett par timmar på Gryts varv, riktigt kul faktiskt (Anders bättrade på mina blåmärken på höften i och med hans dans)! Kallt var det på natten, tack Fia för lånet av farmors raggsockar, fick lära mig att klänning och raggsockar faktiskt funkar grymt bra ihop. Det blev inget midsommardopp, tog vårt förnuft till fånga och accepterade det faktum att det var alldeles för kallt, ett dopp hade förmodligen gett en förkylning, skrynkliga fingarar och stelfrusna tår...

Delger lite bilder från helgens bravader.


Midsommartårtan


Brännboll



Midsommarstången



Skydd mot regnet


Dax att tända grillen



Vackra blommor på bordet och fina flickor i bakgrunden.
Trysberg och Vicky.



Friskas


Trevlig midsommar!

Lagade mat till klockan var halv 12 igår kväll (körde lite Singstar mellan maträtterna), inga missöden med blodiga fingrar det här året. Trysberg svor dock lite när Angelica tvingade henne att hyvla potatisen till gratängen och hon hyvlade av sig sina naglar och skavde bort nagellacket :) Väskan är packad, maten står i kylväskan, drycken finns redan i bilen och det lockiga håret är fixat. Nu är det bara att vänta på Angelica som ska hämta upp oss, sen bär det av till Gryt, kl. 12 är det sillunch!

Tillbaka på söndag med massa härliga bilder!


mor-och-dotter

Har krypit upp i soffan med en filt och lyssnar på Laleh och på regnet som smattrar mot fönstren.  Mamma och jag var och lunchade efter jobbet och passade på att shoppa lite också. Mycket mysigt med en liten mor-och-dotter-stund. Mamma följde med mig hem och hjälpte mig att sy min klänning, kom på att hon måste ha brustit i uppfostran som inte har lärt sin dotter att sy... inte ens korsstygn klarar jag av. Som tur är så finns lilla mamma som gör att jag kan använda min fina klänning på midsommar som jag köpt på nelly.com. Fick chansen att skvallra lite om giftermålet (?) mellan Bagge och Wahlgren också... en riktig tjejkonversation.
I övrigt har jag mest varit trött i dag, somnade hemma hos Angelica i natt efter att vi sett sista filmen av Sagan om Ringen triologin. Angelica grät de sista 45 minuterna, något som jag, Trysberg och Jocke var roligt. Var länge sen jag grät till en film, men ibland kan det var skönt att gråta av sig lite och då är det perfekt att skylla på en sorglig/lycklig film. Det blev ett litet battle i SIngstar igår kväll också. Jag och Trysberg mot Angelica och Jocke, jag och Trysberg hamnade på en hedersam andra plats. Var riktigt kul att tävla i lag. Måste vi göra flera gånger. Jag sov kvar där hemma och försov mig i morse, skulle nog behöva sova ut ordentligt, men det får bli  någon annan gång.
Har packat väskan inför helgen nu, har med mig massor av kläder, förstår inte varför men jag kan inte bestämma mig för vad jag vill ha på mig så jag resonerar att det är bättre att ta med för mycket än för lite! Har fått låna pappas systemkamera till helgen också, min ena kamera pajade när jag var i Thailand, har kommit massa sand i obejktivet så skärmen blinkar error när jag sätter på den :( Av erfarenhet från förra året så brukar det bli mycket bilder efter en helg i Gryt. Trysberg och Angelica var snälla och handlade min ranson på systemet förrut, så det enda vi har kvar nu är att laga all mat som vi ska ha med oss, sen är det bara att sätta oss i bilen i morgon förmiddag och poppa hög  musik i bilen ner till Gryt...

Återkommer förmodligen på söndag med mängder av bilder från helgens bravader!


Mina tankar om Saigon

Tänkte berätta lite om min resa till Vietnam. Jag fick med mig mina föräldrar och bror över jul och nyår för att slippa den hets som pågår här hemma så års. Vi var i Saigon och Nah Trang. Saigon är det mest otroliga jag upplevt hittills. Jag hade innan varit i Bangkok och trodde jag var förberedd på det mesta men ack så fel jag hade. Trafiken i Saigon går inte att föreställa sig förän man har varit där. Här trängs över tre miljoner mopeder tillsammans med ett anatl bilar och andra transportmedel. Det finns inga övergångsställ (åtminstone inte som går att jämföra med här hemma). Det var en nära-döden-upplevelse varje gång man satte foten utanför trottoaren, men efter ett tag kom man in i tempot och förstod att det fanns en logik i alla det kaotiska. När familjen Frisk dessutom blev lurade av en taxichaufför första dagen och blev tvungna att utöva springtaxi undrade vi vad vi hade gett oss in. Tycker mina förldrar var coola när jag (som satt i framsätet) sa: Jag tänker inte betala den här summan som han vill ha så när jag räknar till tre kliver alla ut bilen och springer. Så där springer vi på en liten bakgata i Saigon med hjärtat i halsgropen. Tufft med lite action!

Trots den tryckande värmen i Saigon bär alla långbyxor, höga handskar och gärna en sjal över ansiktet. Detta på grund av den status det innebär att vara blek. Att vara brun är samma sak som att vara fattig och ingen vietnames oavsett klasstillhörighet vill "förlora ansiktet" (som i övriga Asien). Vietnameserna upplever oss västerlänningar som väldigt annourlunda som trots vår rikedom går klädda i shorts och t-shirt. I parkerna runtom i Saigon kan man se unga som gamla som tidigt på morgonen utövar Thai Chi eller mediterar. Det ser oerhört fridfullt ut och visar på det lugn som ändå tycks infinna sig hos alla vietnameser.

Saigon har en ovanligt låg medelålder på sin befolkning. Hit kommer unga entreprenörer som vill få ut mer av livet än vad landsbygden kan erbjuda. De öppnar egna butiker, verkstäder, konstgallerier och matstånd. Många kommer hit utan att ha någon bostad och sover då i sin cyklotaxi eller bredvid sin moped på gatan. Trots det ökande entreprenorskapet så är utbildningsnivån låg i Vietnam. Nästan alla går igenom lågstadiet men endast 30-40% läser på högstadiet. 

Det kommer att komma fler inlägg om Vietnam...


En kopia av Notredam katedralen
 

Pappa och en försäljare

 

Några av dom alla mopeder på Saigons gator



Utsikt över Saigon från Top Floor


För bra för att vara sant?

Kom nyss hem från Angelica, väldigt sent för att vara jag, jag har dessutom varit vaken hela kvällen! Vi har varit och handlat all mat inför midsommar nu. Det gick så där otäckt bra, fort och enkelt. vi hade inte ens någon matlista - flickorna glömde den. Detta påminner lite om förra midsommar då inhandlingen av mat och dryck gick för bra för att vara sant. Det slutade med att vi krockade med en lastbil (inga personskador men bilen blev skrot) och ett finger i stavmixern (som resulterade i en blodig potatisgratäng). Det blev dock min bästa midsommar hittills efter lite omvägar ner till Gryt!
Efter shoppingturen på Citygross fastnade vi framför "Sagan om ringen - de två tornen". Mycket bra (den här gången också). Är lite småförtjusd i Aragorn, han liknar lite min blivande make - australiensaren - som jag föreställer mig. Har varenda resa förväntat mig att träffa den här mannen med surfingbräda och mörkt lockigt hår med ett vitt leende. Om det är någon som har sett honom kan ni väl hojta till och hälsa att jag letar efter honom...

Låt fantasin flöda och gör din egen fotobok...

Har precis ätit middag, eller nja vet inte om jag kan kalla det för middag, snarare efterätt - fruktsallad med Kesella vanlij men den fyllde åtminstone en livsviktig funktion - jag är mätt! Jag är en sån där jobbig människa som blir grymt grinig om jag inte får mat när jag vill och när jag blir hungrig blir jag som ett litet barn som MÅSTE ha mat NU! Den här bloggen skulle egentligen handla om resor men det känns som om jag skriver om mat mest hela tiden, men det är mitt andra stora intresse. Inte att laga då utan att ÄTA! Så här i efterhand önskar jag att jag hade tackat ja till Angelicas erbjudande tidigare om hemlagad köttfärslimpa och potatis. Smaskens. Pratade med flickorna nyss som håller på och skriver matlista inför midsommar, tror vi har kommit fram till två middagar och två luncher nu. Mission accomplished! Vi ska åka till Gryt precis som förra året. Är hur mysigt som helst där ute med massa trevliga människor....och mycket mat ;) Ska åka och handla allt i morgon när jag har slutat jobba. Skönt att få en anledning till att inte jobba över imorgon. Börjar tröttna på att jobba kvällar... ska ta tag i det.

Läste precis min vän Trysbergs blogg och började garva för mig själv. Hon har skrivit så här: "Kan inte låta bli o drömma mej tillbax till Thailand, bla bla...några kvällar va de så att de va en svag kall bris så man fick ta me en övertröja men de gjorde inget för när man vakna nästa morgon va de underbart varmt igen..." Jag vill bara meddela världen att Trysberg måste vara den enda på hela jorden som packar ner sina uggs i resväskan när hon ska till Thailand och dessutom använder dom!!!! Haha, jag tror jag skrattar ihjäl mig.
När vi kom hem från våra veckor i paradiset gjorde jag en bok till Trysan om vår resa som en försenad födelsedagspresent. Det är en perfekt present till alla som man tycker om. Till pappa som fyller år eller till kompisen som tar studenten eller helt enkelt till sig själv som ett trevligt minne. Jag gör mina fotoböcker på Printlife. Det är bara att ladda hem deras programvara - gratis - och låta kreativiteten och fantasin flöda. Det är sjukt kul och det blir ett riktigt bra resultat! Jag har gjort en bok från alla mina utlandsresor och när jag läntar tillbaka tar jag bara fram någon av mina böcker och drömmer mig bort. Får se vad nästa bok kommer att handla om. Den ena boken jag har gjort är bara med vackra bilder och boken om Vietnamresan så är det mer en faktabok med texter om vad vi gjorde m.m. Då gjorde jag en bok till både mamma och pappa och åt brorsan. Kul att ha i bokhyllan och visa sina nära och kära istället för att sitta och titta på datorn eller bläddra i ett fotoalbum där hälften av bilderna har ramlat ur.


Trysans bok har självklart en bild på henne på framsidan så vi vems som är vems...

   
Här är några av mina fotoböcker... fina va?
Varför inte klistra in lite negativ i boken som här nedanför...?

   

Klicka för att få de större. Remsan till vänster är
solnedgångar i Thailand och den till höger är
med bilder från Tunisien där jag var förra året.

Jag hjälper BOB på traven

Ingen resa bokad än. Vi har lite svårt att bestämma oss, nu lutar det nog mot New York ändå. Vi beslutade oss efter många om och men att hoppa Miami, är ju inte en storstad på det sättet som vi tänkt oss. Ett tag var vi inne på Skottland, vi spårade ur ganska mycket... Vi kommer vara två yra höns var vi än åker! Ska till Lotta på Resia i morgon på luchen och se om hon kan hjälpa oss. Lotta har bokat två av mina resor, Tunisien och Vietnam och det funkade klockrent!
 
Det blev Smoothie, melon, jordgubbar, brieost och kex till planeringen. Nu behöver jag inte äta nån middag ikväll! BOB har kommit ut med nåt nytt (?)  i affären. Smoothiemix, i den stora förpackningen finns fyra mindre portions-förpackningar med fryst frukt som banan, jordgubbar, fanns flera smaker. Blandas med 2 dl valfri juice och sen är det  bara och mixa - klart! Helt onödig grej egnetligen, kan ju lika gärna köpa vanliga frysta bär, men jag går på allt sånt här nytt, onödigt som kommer ut i butiken. Det här kommer i alla fall bli min favorit, ska ha med mig till jobbet och äta på morgonen. Bra
komplement för mig som inte äter frukost. 






Smoothie med banan,
jordgubb och med
apelsin-passionsfrukt-
kaktusfikon-juice :)

Övertalningsförmåga?

Just nu belönar jag mig själv med en paus mitt upp i allt städande. Går här och nyser ovh fnyser vilket kan vara ett tecken på att jag verkligen behövde damma coh dammsuga. Är ganska glad över min lilla lya, trivs i den, har bott här i snart ett år nu. Den är inte så stor men räcker åt mig och har en hyfsad hyra som gör att jag kan lägga undan lite slantar och ge mig ut i världen. Ska dock fixa lite grejer, som att måla om i hallen och sätta upp lite tavlor i köket. Men ingen brådska. Saknar dock min gamla lägenhet lite grann, betydligt större och med högt till tak och vackra gamla trägolv. Älskar gamla hus med den charm som det ger.
Funderar på vad jag ska bjuda Jessica på när hon kommer hit, kanske en frukttallrik med lite jordgubbar, melon och annat somrigt och gott?! Får bjuda till ordentligt så hon låter sig övertalas till att åka till Miami istället.
Tack vare min vän  i huvudstaden lyckades jag få ihop tekniken i natt och kunde se Greys Anatomy. Ja, jag grät som vanligt. Det värsta är att det är säsongsuppehåll nu till september eller nåt sånt. Skit också!
En annan vän ringde nyss och frågade om jag ville vara med och spela krogbrännboll i dag, men tror tyvärr inte att jag hinner det. Tackar som frågar!

Kul med Photoshop...

Har suttit och lekt med Photoshop hela kvällen och lyckats åstadkomma detta. Jag fick gnugga geniknölarna ordentligt, men visst blev det bra! Alla bilderna är från senaste resan till Thailand som jag gjorde med Trysberg. Vi träffade massa trevliga människor och hade det riktigt skojigt tillsammans, trots att vi sura till på varandra ibland ;)






Drake vad dyrt det blir...

Lyssnar på Kings of Leon. Jättehögt. Försöker överrösta min granne som än en gång har en högljudd fest precis under mitt vardagsrum. Hatar. Kanske är avundsjuk för att jag inte blir inbjuden? Kanske. Nää.

Drake vad dyrt det blir med en vecka i New York, jag visste att det inte var som att leva ett par veckor i Asien men nu när jag suttit och räknat så kommer den här resan ruinera mig och tvinga mig att stanna hemma i kalla Sverige resten av året. Näää, funderar på om jag ska försöka övertala min reskamrat Jessica om att åka till Miami i stället. Det är ju också ganska coolt och hälften så dyrt.

Drömresan är fortfarande ett par månader i Asien. Thailand, Laos, Kambodja, Vietnam. Vill göra resan på egen hand den här gången. Har alltid rest med andra vilket ganska lätt gör mig lite bekväm. Det ska bli en rejäl utmaning att sticka iväg själv. Hade planerat att göra det i slutet av det här året eller början av nästa, men jag fick ett erbjudande från mitt jobb som jag inte kunde tacka nej till så tjänstledigheten får vänta ett år eller två. Men det ska bli av. Det lovar jag mig själv!

Någon klok människa har en gång sagt: "Världen är som en bok och den som inte har rest har bara läst baksidan".


Vad är det som lockar så med att resa? Vad är det som lockar att lämna denna trygga vardag som finns här hemma? För mig handlar det inte om viljan att lämna, för jag vill komma tillbaka, utan viljan om att se mer. Ständigt söka efter nya utmaningar, lägga nya erfarenheter i bagaget och få en större förståelse för andras sätt att leva och deras sätt att se på sin omgivning och i och med det utveckla mig själv. Jag växer genom att möta nya männsikor, kulturer och landskap, bygger en trygghet hos mig själv när jag vet att jag klarar av den utmaning som väntar när jag kliver av planet på Bangkoks enorma flygplats utan att veta var jag ska sova senare på kvällen. Det är alltså inte resemålet i sig som ger mig ny kraft och energi utan de männsikor jag möter på den slingriga, ibland svårframkomliga vägen. Jag är inte orolig över att resa själv, för jag kommer aldrig vara ensam under resans gång om jag inte själv väljer att vara det. På denna planet finns det så många, som precis som jag, lever för att upptäcka nya länder med dess kulturer och språk och känner en tillfrdsställelse i att göra mer än att bara ligga på en masdrass i det turkosa havet. Fler som vill besöka det där vattenfallet som ligger längst in i den svåraste terräng (som sist slutatade med blod från Trysberg och en trasig moped), som vill äta den sockrade skalbaggen (har inte vågat detta än) snarare än att äta med kniv och gaffel. Det spelar ingen roll om vi kommer från olika delar av världen, har olika politiska åsikter eller bakgrunder, vi delar samma grundprincip - vi vill läsa hela boken! Den gemenskap som infinner sig på nattbussen till Koh Chang, i matståndet på Khaosan Road eller på den lilla strand som efter klockan 22 saknar all västerländsk lyx som elektricitet, är enorm! Vi är alla nyfikna och angelägna om att lära känna den som sitter närmast oss oavsett kön, ålder, religon eller nationalitet. Här är vi alla lika, vi bär det vi har med oss i ryggsäcken och förlitar oss på att vår egen nyfikenhet kommer leda oss in på nya spännande äventyr. Vi vill byta erfarenheter om våra resor och dela med oss av våra smultronställen, lära oss de klassiska fraserna på varandras språk och stolta berätta om vårt eget land. Att resa handlar i stor utsträckning om anpassning och att ta seden dit vi kommer, det är bara att inse, inget land är det andra likt. Här måste vi komma ihåg att ta av oss skorna när vi stiger in i en butik, att som kvinna inte sätta sig bredvid den orangeklädda munken på bussen trots att benen, efter otaliga timmars promenad, drar sig till den där enda lediga platsen längst bak, att aldrig höja rösten eller "tappa ansiktet" oavsett hur hopplöst det känns när du för hundrade gången säger nej till mannen som försöker sälja dig vykort till hutlösa priser, att oavsett hur gullig den lilla flickan med rishatten är inte klappa henne på huvudet. Det handlar om att göra det bästa av varje tänkbar situation, för situationer som känns omöjliga kommer att uppstå och att då ha styrkan att se det från den ljusa sidan och se charmen i det som inträffar är en enorm tillfredsställaelse och får mig att växa som individ. Det handlar också om att få den smutsigaste lilla bungalown att kännas som hemma om det så bara är för ett par dagar. 

                          

Klicka på bilderna för att få de större.

The Rough Guide to New York City

Nu sitter jag i mitt kök och tittar på mina vackra mårbacka pelagoner och planerar nästa resa. Äter en brunch bestående av Pago juice, te, ost & skink macka och jordugubbar!

Köpte The Rough Guide to New York City på stan med mängder av tips om boende, kommunikationer, dos and donts. Det här är nästan det bästa med resandet - planeringen hemma vid köksbordet. Sitter som en galning med markeingspennan i högsta hugg och kladdar i boken och gör små symboler som bara jag förstår. Innan jag åker iväg till ett nytt land läser jag varenda guidebok som finns att få tag på. Jag vet precis var man ska bo och inte, vad man ska göra och vad man bör undvika. När jag sen kommer fram känns det som om jag redan känner staden, människorna och kulturen. Det är mitt lilla kontrollbehov som spökar men jag tycker om att vara påläst innan jag åker för då har jag chans att få ut så mycket som möjligt av resan. Dessutom är det härligt att drömma sig bort och ha något att se fram emot.

Brunch och en guidebok över New York City. Joshua Radin sjunger genom mina högtalare. Det här är lycka för mig!  

Dos in New York

- Empire State Building
- Ropa efter en taxi på ett världsvant sätt
- Central Park
- Shoppa skor som en galning
- Frihetsgudinnan
- Äta och dricka gott, bli lite småfull och vingla i mina nya skor
- Rockefeller Center
- Staten Island färjan


Morgonpigg - kvällstrött

Tittar just nu på Nyhetsmorgon på tv4, som vanligt på lördagsförmiddagarna. Jag är väldigt morgonpigg och har svårt att sova längre än till nio detta innebär också att jag är väldigt kvällstrött. Raka motsatsen till mina kära vänner. I går lekte jag, Tyrsberg och Angelica, vi hade vår egen variant av fredagsmys - tända ljus, rabarberpaj, korv med bröd, choklad, bulle och SingStar. Som vanligt slumrade jag lite i soffan som varje fredag...

Nu ska jag göra mig i ordning, blir baggyjeans och en skön, varm tröja idag, tittar ut genom fönstret och tycker det ser lite kyligt ut. Sen ska jag ner på stan och köpa mig en New York guide - min nästa resa är planerad dit. Har aldrig varit i USA tidigare, ska bli spännande. Vi ska leka "sex and the city" och försöka ropa på taxibilar lika proffsigt som Carrie :) Blir mer city än sex i vår verision dock.


Jag av alla männsikor...

Jag av alla människor har alltså skapat en blogg. Jag med mina fördomar mot just bloggerskor och så är jag själv hooked. Här kommer ni få läsa om min vardag och om det jag älskar mest, att resa!

Som många andra har jag blivit smått förälskad i Thailand. Åkte dit första gången 2007 tillsammans med min dåvarande sambo och nu senast i mars tillsammans med min vän Trysberg. Är tokigt förtjust i den lilla ön Koh Chang, i östra delen av Thailand, trots att exploateringen har slagit till hårt och är på väg att utrota det underbara ryggsäcks-folket. Sånt gör mig ledsen, när de unika sköna ställena, som KC Bar, slår igen för stora hotellkomplex med pool. Jag menar POOL, vem i hela fridens namn vill flyta omkring i en pool när havet är 20 meter bort...usch och fy för alla lata bekväma turister som inte vill uppleva det äkta i varje land. Om detta kommer ni få läsa mer om!

Nu har jag officiellt skrivit mitt första blogg inlägg och det kommer bli fler. Skriver egentligen det här för min egen skull då jag har massa funderingar, åsikter och känslor som jag behöver sätta på papper, så varför inte här.

Nu ska jag se Grey´s Anatomy som jag missade i onsdags. Kommer förmodligen att gråta en skvätt också!

God natt och fortsatt trevlig helg!

RSS 2.0