Nöjd

Den här veckan har både sömn och bloggande varit överskattat! Nåt som där emot är underskattat i hösttider är sällskapsspel. Så sjukt roligt med TP till Xbox. Ytterligare en omgång ikväll. Nöjd. Imorgon blir det sport för hela slanten. Fotboll och hockey. Kort och gott - Nöjd.


Årets bästa kommentar!!!

Den norske äventyraren Jarle Andhöy var gäst hos Skavlan igår och han sa årets skönaste kommentar. Lite bakgrund till kommenatren är att Jarle är den yngsta någonsin som ensam seglat ut på ishaven, han var då 19 år gammal, han har varit ute på sjön till och från med sin segelbåt sedan dess. Han fick massa frågor om säkerheten ombord och om han aldrig var rädd. Han svarar då att för 50-100 år sedan gav sig smågrabbar ut till sjöss och det var inget konstigt med det men nu för tiden är det helt plötsligt farligt för barnen att leka i lekparken om inte sanden i sandlådan är EU godkänd. Jag skrattar sällan högt när jag är ensam men i går kunde jag inte låta bli! Jag tycker han har så rätt i det han säger. Vi ska ju vara rädda för allt och det finns regler för allt för tänk om något skulle hända. Detta tänk om hela tiden gör mig så trött!

I dag har det blivit en vända på stan där betalkortet har dragits både en och två gånger. Kom bland annat hem med två par nya skor. Ett par invigs ikväll på något av Norrköpings dansgolv. Ska hem till min kollega Anna och hennes karl på inflyttningsfest! Ska bli riktigt kul att träffa lite nya ansikten.

on my way home

Juat nu sitter jag på tåget tillbaka till lilla Norrköping. Stannade kvar en dag längre för att hinna hälsa på min vän i huvudstaden. Blev bio, tunnelbana och pannkakor!!

Jag är lyrisk över utbildningen. Jag tycker det är så himla roligt! Blir ständigt förvånad över hur intressanta vissa ämnen kan vara. Jag menar, hur roligt låter det med ett pass om Arbetsrätt mellan 8.30-12??? Men det var jättekul! Det var en kille från Fastigo som höll i föreläsningen och han gjorde det riktigt bra. Vi fick dra igenom verkliga fall som varit uppe i arbetsdomstolen och det var riktigt intressant. Eftermiddagen avslutades med ett pass om miljöfrågor i samband med byggande och förvaltande.

Nu ska jag försöka sova ett par timmar på tåget så jag orkar jobba hela dagen när jag kommer fram!




Arkitektur är såå roligt!!

I dag har utbildningen börjat på allvar! Vi hade ett mycket tufft avsnitt om fastighetsekonomi där vi diskuterade bra och dåliga fastighetsaffärer och svängde med ord som bokfört värde, marknadsvärde, soliditet, avkastning m.m. Jag satt som ett stort frågetecken. Delkurs fyra hoppas jag ska räta ut några av dessa frågetecken till utropstecken då vi ska prata fastighetsekonomi i tre dagar, då ska vi också få göra kalkyler på våra egna fastigheter. Vi har en otroligt rolig grupp och vi har redan kommit varandra nära så det här kommer bli bra!

Eftermiddagen spenderades på Kungsholmen tillsammans med en stadsarkitekt och resten av det här inlägget kanske inte är av intresse för någon annan än mig, men jag älskar stadsplanering och byggnadsarkitektur. Om jag någon gång kommer byta inriktning inom arbetslivet är det det här jag kommer syssla med.
Här kommer lite av det jag lärt mig idag....

1880-talet inspirerades man av antikens klassicism och husen byggdes mycket symmetriskt. Man har ett rusticerat parti i botten av fastigheten och fasaden är sedan uppdelat i flera olika lager. Man känner igen dessa hus i stadsmiljön genom de många detaljer som sticker ut från fasaden och det är frontoner, oftast, ovanför fönstren. Husen har ofta tre våningar. Mittenvåningen var de pampigaste våningarna. Takhöjden var ofta 3.20.


Fronton är en låg triangulär gavel över en portik, en dörr eller ett fönster.

1890-talet byggdes det mer naturligt och man ville visa husets konstruktion. Man byggde tinnar och torn och hade dekorativa smidesbalkonger för att förgylla fasaden. Här demonstrerade man mot tidigare år och byggde assymetriskt. De representativa rummen i bostaden är alltid ut mot gaturummet och kök och barnkammaren är in mot gårdshusen.

1900-1910-talet är Jugendstil vilket innebär mjuka och runda former. Det här var tiden då man för första gången byggde burspråk och de var väldigt mjuka i formen. Man tog inspration från växtriket. Det mest karakteristiska för jugendstilen är de småspröjsade fönstren.


Piperska muren på Kungsholmen i Stockholm är i typsikt jugendstil.

1910-talet är nationalromantikens år. På den här tiden byggde man inte särskilt mycket fastigheter i Sverige och det som byggdes var bara högkvalitativt och endast för de mest välbärgade i samhället. Man byggde i sten och imiterade vasaborgen och vadstena slott. Det är rena ytor och kallt, dystert, dunkelt och framförallt rustikt. Också här byggde man assymmetriskt med små fönster, nästan som gluggar, och små entréer.


1910-tal. Det typiska "hårda" burspråket som går hela vägen genom huset.
Jag tycker personligen att det här inte är särskilt vackra hus, så det var
tur att man inte byggde så många i den här stilen.


1920-talet är storgårdskvarterens era och under den här perioden bygger man mycket hus i Sverige. Man bygger runt innergårdar och har entrén in mot gården. Även nu använder man sig av frontoner precis som under 1880-talet men däremot endast över entrén. Här smyckade även festonger fasaden. Husen är slätputsade och man använde en grann färgskala så som rött, grönt, rosa och gult. Gaturummet var mycket viktigt under den här perioden.


Typiskt 20-tals hus, även om just detta hus är en pastisch, dvs säga
plagiat där man har byggt om ett hus med inspiration från 20-talet. 
Bilden är tagen inifrån gården. Här ser man den färgskala man änvände sig av.


Festong är ett bågformigt slingrande band av sammanflätade naturliga
blommor, lövverk, frukter och liknande.

Vi gick under dagen igenom samtilga stilar fram till nutid men det tar vi i ett annat inlägg :)

Jag är lite jobbskadad och har svårt att gå i nya städer utan att fundera över stadsbilden och dess byggnader. Här är några exempel från Norrköping.

             
Kv. Vattenkonsten, 1899  (tinnar och torn)   Dalsgatan 3, 1907 i jugendstil

När jag har googlat lite om Norrköpings byggnader får jag en känsla av att det byggdes mycket under 1890-talet. Varför då? Vad hände då? Detta måste jag utforska närmare!


Fantastiskt roligt!!

Det här är fantastiskt roligt! Tänk att det kan vara så roligt att lära dig nya saker! Och alla dessa männsikor, det är grymt kul att träffa människor med olika erfarenheter, olika åldrar och famförallt olika dialekter! Gud vad vi har skrattat ikväll, här är både skånskan, norrländskan och gnällbältet representerade, vi har gjort parodi på dialekter hela dagen/kvällen.

Vi har ätit en gemensam middag bestående av en god musselsoppa till förrätt, hjortfilé till varmrätt och en panacotta med blåbär som avslutning. Till det drack vi ett gott glas vin. Efter det satte vi oss i baren och fortsatte snacket. Jag trivs i det här sällskapet och i den här miljön.

Det här kommer bli en utmanande, spännande och rolig tid framöver! Mycket plugg men mycket skratt på vägen!

Tyvärr har jag ingen kamera med mig så jag kan inte visa vad fint vi bor, men jag har bett Jessi ta med en i morgon så förhoppningsvis kan jag lägga upp lite bilder i morgon...



Teambuilding!

Utbildningen är kanon! Sitter nu på mitt lilla rum och har kollat igenom dagens mailskörd. I dag inledde vi dagen med presentation om sig själv och sin arbetsuppgift och erfarenheter i branchen. Jag är definitvt den enda 80-talisten men inte den med minst erfarenhet faktiskt så det är roligt. Vi har gått igenom kursens upplägg men det bästa har ändå varit utomhusaktiviteter. Förstå att få leka en hel dag!! Vi hade temabildnings övningar / tävlingar och vårt lag vann!!! Detta innebar att jag blev en tabelttask rikare. Eftermiddagen hade vi en föreläsning kring olönsamma och lönsamma företag. Stockholms studentbostäder föreläste om den förändring de har gjort i sitt företag för att bli några av de främsta i sin branch. Klockan 18 ska vi träffas för att äta en gemensam middag sen skulle jag tro att vi avrundar kvällen tillsammans med en öl :)

Vi bor jättevackert precis vid vattnet och jag har alla höstens färger utanför fönstret. Det har varit regn och rusk i Stockholm under dagen men det klarnade upp på slutet så förhoppningsvis blir det en fin dag i morgon. Den ska spenderas utomhus på Kungsholmen för att titta på byggnader...

Jag mår som fisken i vattnet och tycker det här är jätteroligt än så länge. Har redan knutit massor av kontakter med kollegor i branchen. I morgon bitti ansluter Jessica till gänget också!


Big challenge

Nu sitter jag på tåget på väg till Stockholm, alldeles för tidigt att gå upp så här tidigt på morgonen. Särskilt när jag vet att jag kunde ha sovit en timma till. Har nämligen bokat ett för tidigt tåg så jag kommer upp till sthlm 1,5 timme för tidigt, men det är bra för då kan jag plugga på presentationen. Vi ska presentera vårat företag utifrån mål, ledord och vision. Dem här månaderna kommer bli spännande och utmanande. I veckan fick jag reda på att Jessica kommer gå samma utbildning som mig, men hon kommer upp till Stockholm imorgon bitti. Ska bli kul att få dela det här med henne och skönt att ha någon att plugga med på hemmafronten då ingen annan deltagare är från Norrköping.

I lördags blev det utgång med Trysberg och Kristina. Gick till Hugo, kors i taket, det var riktigt kul där. Hade planerat att smita över till Palace men jag blev kvar hela kvällen. Det var världens nostalgitripp med många kända ansikten från förr.

Gårdagen skulle spenderats på Parken för att se IFK vinna över Jönköping med i stället blev det 9 km i Vrinnevispåret med Linder. Höstvädret var ju fantastiskt! Hoppas Stockholm är lika vackert!


Good memories

Nu har resan till New York sammanfattats i en fotobok om 24 sidor med bild och text. Det är den sjätte boken i raden och den bästa jag gjort än så länge. Jag la ner mycket tid på att finjustera bilderna och gjorde häftiga effekter i Photshop och la in många texter för att det ska bli en trevlig läsning för nära och kära. Beställde två st så Jessica har fått ett exemplar också.

Jag gör mina fotoböcker hos Printlife som har det absolut bästa programmet för att skapa egna böcker och andra fotopresenter. Jag har provat lite olika men de senaste tre böckerna har jag beställt från Printlife då det bli bäst resultat. Det är bara att ladda ned deras programvara gratis och låta kreativiteten flöda. Om du saknar inspiration för stunden kan du använda dig av deras färdiga mallar så är det bara att välja ut dina favoritbilder och klistra in. Det bästa av allt, tycker jag som är otålig, är att man nästan alltid får hem sin bok inom fem arbetsdagar direkt ner i brevlådan! Priset är också fantastiskt bra, endast 243 kr för hårt omslag och 24 sidor!






Här är fler fotoböcker jag gjort från mina resor. Klicka för att få större...
  

Varje gång jag är ute och reser och upptäcker olika platser på vår lilla jord så brukar jag köpa tavlor eller fotografier från någon duktig lokal konstnär. Det som följde med hem i bagaget den här gången var några vackra fotografier över New York som fotats av en tibetan som imigrerade till USA för 12 år sedan. Fotografierna är nu inramade och sitter på väggen vid sängen så varje gång jag lägger mig blir jag påmind om några underbara dagar av mitt liv. Alla mina väggar är prydda med tavlor, eller egna fotografier från olika platser runt om i världen. Jag tycker det är hemtrevligt att komma hem till någon som visar upp en personlig sida i form av "konst" som berättar något om sig själv. Dessutom är det härligt att komma hem från jobbet en kylig kväll och minnas de bästa dagarna i mitt liv, det vill säga mina resor.

 


Sammanfattningen...

Hur ska jag sammanfatta denna otroliga stad som jag nu besökt för första gången. Den är stor, häftig, impulsiv, rörig och organiserad på en och samma gång. New York luktar. Staden luktar. Den luktar varken gott eller äckligt. Den bara luktar, olika på varje gata. New York låter. Staden låter. Sirener blinkar och tjuter runt varje gatuhörn. Jag älskar den här staden! Jag tycker om städer som gör intryck och det gör verkligen "det stora äpplet". Det är skyskrapor överallt. Neonskyltar längs med hela Broadway. Du kan aldrig tröttna på den här staden, finns aktiviter att göra varje dag. 365 dagar om året. För alla. Ska du åka till New York ska du inte vara borta mindre än en vecka, det finns för mycket att uppleva.
Det här är den bästa semestern jag någonsin haft, jag vet inte om det beror på staden eller resesällskapet. En bra kombo av båda har jag resonerat fram. Jag och Jessi har samma intressen och allt har flytit på så himla smidigt. Där har vi resan i ett ord: FLYT!

Veckans flipp: NHL hockey i Madison Square Garden.
Veckans flopp: Mellanlandningen på Heathrow.
Veckans kändis: Killen i Entourage.
Veckans inside information: Killen i Entourage är grymt otrevlig enligt säkra källor.
Veckans skratt: Diskmaskinen som bubblade över.
Veckans utiskt: Helikopterfärden över Manhattan.
Veckans amerikan: Highe five med Castor.

Jessi, du är välkommen att fylla på listan :)






Lekt i Photoshop...

Jag har fortfarande inte kommit mig för att sammanfatta resan, behöver få lite distans och smälta det hela. En mycket kort sammanfattning skulle kunna vara: En av de bästa resorna jag någonsin gjort!! Tack Jessi!!
Jag har redan gjort en fotobok, som jag alltid gör efter en resa, och den väntas hem senare i veckan.

Här kommer lite bilder från The Big Apple som jag lekt med i photoshop och slösat bort en solig lördag på...


Före                                               Efter
  

  

  

I kväll blir det fotboll, hamburgare och öl (?) med Trysberg.


Last few hours in New York

Nu går vi in på sista dagen i New York. Jessica lagar frukost och jag håller på att packar. Kommer nog få sitta på väskan för att kunna låsa den, den är proppfull med nya kläder och skor :)
I går kväll ringde jag till The Gordons och frågade om vi kunde få behålla lägenheten lite längre än klockan 11 för att slippa bära omkring på väskorna och vi fick lämna dem till klockan 14. Så när vi är färdigpackade här hemma ska vi gå till Central Park och insupa atmosfären och sola de sista timmarna på vår resa.
Vi har haft det fantastiskt härligt, roligt, upplevt saker vi aldrig gjort förrut och fått nya erfarenheter. Än summering av resan sker när vi har kommit hem på svensk mark.


The Phantom of the opera

Har nyligen kommit hem från teatern, The Majestic på 44th Street mellan 8th avenue and Broadway. Jag har fortfarande ståpäls. Jag älskar musiken! Jessica däremot somnade efter 25 minuter och vaknade med ett ryck av, som hon uttryckte sig, Fantomens höga toner, när första akten var slut och betämde sig för att gå hem.
The Phantom of the opera är den pjäs som har gått längst på Broadway, första gången var den 26 januari 1988 och sen dess har den spelats 9000 gånger. The majestic är en av de större teatrarna på Broadway med 1607 sittplatser och är otroligt vacker i sin uppbyggnad.

 



Hur kan man somna till den här musiken?


Subway and Staten Island Ferry

I dag blev det nya erfarenheter i den undre världen. Vi beslutades oss för att ta tunnelbanan downtown. För $2.25 kan man åka hur långt som helst i New York och eftersom det var billigt passade det färdmedlet oss. I priset ingår dessutom afroamerikansk soulsång (God bless you). Som tur var träffade vi på en trevlig amerikan, John, som skulle av på samma station som oss, och därefter pekade ut färdriktningen. Tur var nog det, för vi var lite lost. Men nu kan vi ändå kalla oss för riktigt New Yorkers när vi åker kommunalt istället för taxi!

 


När vi kom fram gick vi till kyrkan som är en minnesplats för 11/9 och strax bakom ligger Ground Zero som numera är en arbetsplats för att återuppbygga den tomma ytan med en ny skyskrapa. Här stod tidigare World Trade Centers tvillingtorn i 27 år innan attacken 2001. I world Trade center arbetade 50 000 människor i 450 olika företag. Med expresshissen tog det 58 sek att komma till 107:e våningen. Det var vädigt gripande att vara i detta ormåde och man kommer aldrig kunna förstå vidden av den tragedi som inträffade. I kyrkan hyllas alla de brandmän som avled när de offrade sig för att rädda andra. Utanför på kyrkogården finns en minnessten med texten They are in peace.

 

 
Ground Zero


Vandrade vidare genom bankvärldens mäktigaste kvarter, Wall Street. Trängdes med män i kostymer på de betydligt trängre gatorna än vad vi är vana vid i våra hoods. Ingen stadsdel har varit av större betydlese för New york än hörnet av Wall Street och Broad Street. Här ligger Federal Hall National Monument, den plats där George Washington svor presidenteden 1789. Här ligger också New York Stock Exchange (börse) som grundades 1817 vars motångar och uppgångar än i dag påverkar hela världen.

  


Dagens höjdpunkt är färjan mellan Manhattan och Staten Island, en underbar åktur på Hudson River med utsikt över Manhattans skyskrapor och en klarblå himmel. På vägen hälsade vi på Frihetsgudinnan och Ellis Island. Hälften av amerikas befolkning kan spåra sina rötter till Ellis Island. Det tjänstgjorde som landets immigrationscenter under åren 1892 och 1954. Nästan 12 miljoner människor har passerat genom dess portar och för sedan resa vidare runt om i landet i den största massvandringen som någonsin upplevts.
Det var skönt att få ett annat perspektiv över Manhattans storhet och se skyskarporna på lite avstånd i stället för mitt framför näsan. Att det dessutom har varit strålande sol och en klarblå himmel gjorde det hela ännu bättre. Vi gick snabbt i land på Staten Island men bara för att ta båten tillbaka igen.

 
 
Observera Statue of Liberty i bakgrunden

 


Manhattan from Staten Island Ferry...

På vägen hem strosade vi i Chinatown och Littile Italy (ett ord som är väldigt svårt att uttala efter ett par glas vin).

Just nu sjunger vi med Frank Sinatras, New York New York, och dricker öl... Nu laddar vi inför Phantom of the operaBroadway

Just nu....


Manhattan by night

Oj, oj oj idag har vi försovit oss. Vaknade inte förrän kl 8 i morse (det beskriver väl hur tidigt vi brukar vara uppe i vanliga fall).
I dag har vi en fullspäckad dag framför oss. Vi ska till södra delen av Manhattan, Battery Park. Där ska vi ta Staten Island Ferry ut på Hudson River för att se frihetsgudinnan. Sen blir det nog en promenad i Finincial District och Ground Zero. Sen ska vi till östra delen av Manhattan, Queensborough Bridge för att åka linbana och förhoppningsvis få fina bilder över New York. Hinner vi blir det också en lite tripp till West Village, då flera amerikaner har tipsat oss om det. Vi ska försöka ta oss runt med hjälpa av tunnelbanan idag, det kan bli spännande och se om vi lyckas hamna på rätt ställe.
Vädret är strålande, solen lyser på skyskraporna utanför fönstret och det är ca 25 grader varmt!
I kväll blir det The Phantom of the Opera på Broadway!

Här är två filmklipp från Manhattan by night!


Broadway on our way to Madison Square garden and the Rangers Game.



9 avenue, on our way back home to our appartment on 49th Street.


p.s nu finns det videoklipp från Rangers matchen i lördags i inlägget High Five!

Central Park Big time!

Maten är slut och vi är hungriga. Öl är gott!

Vi har tillbringat en underbart varm dag i Central Park. Denna park är något utöver det vanliga. Från asfalt och skyskrapor till små sjöar med roddbåtar, lummiga träd och vackra broar. Kontrasten är enorm, här finns ett lugn som inte finns i betongen. Här ler New York borna till skillnad från inne i stan. Vädret har nu slagit om till svensk högsommar och vi har slumrat i solen. Vi har också fått tagit del av American Wildlife då vi sett både häger, sköldpaddor och ekorrar mitt på Manhattan. En häftig känsla att stå mitt på ett vackert grönområde och se skyskrapornas siluetter i bakgrunden. Obeskrivbart, bilderna får tala för sig själva!





 









Här kommer ett litet videoklipp från vår promenad i Central Park:

På vägen hem gick vi längs Broadway och våra resväskor tangerar nu att gå från undervikt till övervikt.
 


Dra ditt strå till stacken...

...nu är det oktober vilket innebär en rosa månad med rosa bandet och oavsett om du befinner dig i Svedala eller i New York tycker jag att du ska skänka en slant till forskningen för bröstcancer. Min vän Beata driver varje år en insamling för forskningen och där kan även du bidra. Beatas hjälpande hand, klicka här! 


I går köpte jag det här armbandet och pengarna går direkt till forskning!
Många bäckar små gör en flod :)



High Five

Oj, oj, oj. Ett så gott som fullsatt Madison Square Garden skrek Henrik, Henrik, Henrik. Utöver dem 18.000 fanns det två svenska flickor som skrek Henke, Henke, Henke! Henrik Lundqvist är gud bland alla Rangers fans. Kvällens match var mäktig, Ottawa (med Alfredsson som Captain) fick stryk med 5-2. Det var en riktigt bra första match på säsongen och vi fick en amerikansk kompis på köpet så nu kan vi bocka av ytterligare en sak på vår att-göra-lista: High Five med en amerikan på Madison Square Garden. Vi var inne i supporter shoppen och jag köpte en rangers t-shirt! Kvällens match var värd varenda dollar!


Jag i min nya Rangers T-shirt


Jessica i ett fullsatt Madison Square Garden


Rangers på isen



Här kommer två videoklipp från Madison Square Garden:
 





I periodpausen visades ett avsnitt från Lettermans The Late Show på jumbotronen där NY Rangers var gäster och listade 10 saker som du aldrig hört en hockeyspelare säga. Klicka på länken, det är riktigt roligt!

http://rangers.nhl.tv/team/embed.jsp?catid=-6&id=47670"></iframe


Jesus under my arms

Har precis kommit tillbaka till lägenheten efter en liten promenad med kameran i högsta hugg. Gick ner till 8th ave och 50th st där jag träffade Father Thomas. Alla ni som känner mig vet hur jag varje gång konverterar till olika religioner när jag är ute och reser (Buddhist varje gång jag kommer hem från asien, muslim efter Tunisien) nu mera tillhör jag Sacred Heart of Jesus :) Father Thomas bjöd in mig i kyrkan och gav mig lite läsning inför flygresan hem, så här har jag promenerat gatan hem med jesus under armen...


Father Thomas framför Sacred Heart of Jesus Church


Hemkommen efter min promenad med Jesus under armen :)

Nu är Jessica ute på en liten promenad för att köpa hårspray så vi kan fixa till oss lite inför matchen.
Det har regnet en skvätt idag, men nu är det strålande sol och varmt. New York borna har kjol/shorts på sig!


En typisk Street i New York med skyskrapor och Yellow Cabs


V.I.P tickets to the New York Rangers

Oh, holy moses, vad har vi gjort? Vi har googlat efter biljetter till NHL men inte fått tag på några så vi traskade bort till Madison Square Garden för att se om vi kunde få tag på biljetter där till kvällens möte mellan New York Rangers och Ottawa. Nör vi kom fram till biljettluckan sa mannen: I have good news and bad news. The good news is we've got tickets, the bad news is that it is V.I.P tickets only and the price is $215 each. Vi överläggde en kort stund på svenska, med fraser som jävlar vad dyrt men bestämde oss tillslut för att köpa dem, det här kanske är enda chansen som vi får se världens bästa målvakt prestera live tillsammans med 20.000 andra åskådare. Det här ska bli så grymt! Vi har dessutom några av de bästa platserna i hela arenan!! Vi har nu ätit vår sista måltid då resterande näringsintag kommer bestå av öl och frukt. Som om detta inte vore nog så har vi dessutom köpt biljetter till The phantom of the opera till måndag kväll.
I övrigt idag så har vi shoppat Levi's jeans som kostar $40 styck.
I dag har det varit varmt och vi har kunnat gå i T-shirt till min stora förtvivlan då jag har köpt en ny höstjacka!


Utanför Madison Square Garden med kvällens matchbiljetter!!


I am a Ranger








En liten olycka händer så lätt...

Vår arbetsfördelning på denna resa har varit följande:
Emma - står för tekniken så som att beställa biljetter och hitta adresser.
Jessica - står för hushållsarbetet så som att laga frukost, diska m.m.
Efter dagens lilla händelse börjar vi fundera på om det var rätt fördelning. Jessica hittade inget diskmedel så hon tog Palmolive och fyllde upp maskinen med, vilket resulterade i ett stort skratt och dessa bilder...

  
Lödder all over the kitchen floor :)

Nu blir det en långpromenad i Central Park sen blir det shopping på Century 21, 22 CCortland Street in Battary Park. Kanske en lite tripp på Hudson River också med Staten Island Ferry! See you later!


Good morning New York

Klockan är strax efter 7 in the big city och vi är vakna för att inte förlora värdefull tid. I dag är det mulet och nyheterna säger att det kan bli lite regn också, detta innebär att det blir inomhus aktiviteter för vår del - SHOPPING! Kanske ska försöka få tag på billiga biljetter till någon Broadway musical ikväll.






Manhattan from above

Som dem två pensionärerna vi är så vaknade vi klockan 7 i morse. Åt en härlig frukost hemma i lägenheten för att fylla på med energi för den stundande shoppingrundan. Vi gick till 34th St där det började med ett var sitt par skor, innan dagen var slut hade vi även inhandlat jackor, t-shirt, tröja och lite annat smått och gott. Hamnade på Times square och insöp New Yorks dofter och folkliv. Den här dagen har vi minst promenerat en mil. Att ta taxi är överskattat i den här stan, det är jättelätt att orientera sig, det är bara att räkna avenues och streets. 





 
Vi besökte frihetsgudinnan...


Klockan fyra var stunden kommen, vi satte oss i en helikopter och flög äver Hudson River och Manhattan. Det är bland det grymmaste jag gjort. Kände mig som ett barn på julafton. Vi flög över Financial District och Ground Zero, vi såg frihetsgudinnan och Empire State Building. Det kostade oss ca $165 per person och det var värt varenda dollar!










Nu är vi åter hemma i lägenheten efter en lysande god mat på Hourglass Tavern. En gemytlig liten restaurante på 373 W, 46th St som vi varmt rekomenderar. Vi åt sallad och soppa till förrätt och till varmrätt blev det lax med potatismos och sparris och till det drack vi Sangria. Att bli lite rundare om magen och mycket nöjda kostade oss $54.



Vädret är växlande, sol och moln om vartannat, ca 16 grader.


Jag igen...

Den som någon gång promenerat med mig vet att jag gillar att hålla ett ganska högt tempo, nu har jag mött min överman!  Jag småspringer bredvid Emma och försöker samtidig insupa staden, inte alltid så lätt med all trafik och mötande trafikankanter. Lurade dock in henne i första bästa skobutik där vi shoppade loss. Jag hävdar fortrarande att en viss typ av lycka kan köpas för pengar. Våra nya outfits visas senare. Emma har just bokat helikopterfärd över staden till denna eftermiddag. Ska bli askul!

New Yorkers

Vi har precis kommit hem från Matts Grill. Jessi åt en riktigt amerikansk hamburgare med pomme och för mig blev det risotto. Våra magar är i fas igen :) Träffade fyra trevliga killar från Orlando på restaurangen. Vi har promenerat från 49 th street till 68 th street (västra delen av Central Park) så nu känner vi oss som riktiga New Yorkers. Handlade på vägen hem så nu har vi frukost till i morgon! Nu ska vi planera morgondagen sen blir det god natt, har varit vakna i nästan 24 timmar nu!






Dementi

Jag dementerar härmed det tidigare inlägget som min kära vän Jessi skrivit. Jag hann faktiskt fram men det är alltid bra att tänka praktiskt :)

Min lilla shoppingtur runt kvarteret gick bra, det blev nektariner, äpplen, bananer och en flaska vatten för att fylla våra tömda magar. Här har man rest ett antal gånger i Asien och aldrig blivit dålig magen och så hamnar vi i New York och det slår till direkt...


Amish Market


Don't walk


På den här gatan bor vi, 49th Street


Ny erfarehet

För första gången i mitt 37 åriga liv skriver jag på en blogg, och det sker på Manahttan i New York! Efter att ha sett många Amish people på flygplatsen är Emma nu ute på Amish Market för att shoppa det första till vårt kylskåp. Jag känner mig lite vissen efter illamående och kräkning på flyget, vilket aldrig inträffat förut. Emma hade problem med den andra utgången, men kommenterade lite skönt: jag har ju mudd på byxorna så det stannar ju där....  Var det oklokt att släppa iväg henne själv? Jag får väl skäll av mamma Frisk när vi kommer hem. Saknar mina älskade små troll, Martin och Elin!

Leaving on a jetplane

five hours ago...

...Sitter just nu på planet, 11.581 m över havet och med en hastighet på 758 km/h, temperaturen utanför fönstret är -55 grader. När vi landar (kl 12 lokal tid) ska det vara ca 15-20 grader. Kanske var tur att vi inte slösade värdefull plats i resväskan med höstjackor. När Jessi kollade väderleksrapporten för New York skulle vi ha upp till 22 grader i början av nästa vecka. Betydligt behagligare än den temperatur som mötte oss i morse hemma i Sverige, 3 grader är ingen höjdare.
Vi hade turen (trodde vi) att hamna i mitten av planet precis vid exit skyltarna vilket gör att vi har grymt med benutrymme. Men med det generösa benutrymmet fick vi också stolar som inte går att luta bakåt, så vi har rejält ont i kroppen,  och har ca 3 timmar kvar innan vi landar på Newarks flygplats. Vi har försökt att sova till och från men det blir mest från.
Väl framme på flygplatsen ska vi byta om till en mer representabel outfit. Att komma till Manhattans fina kvarter i mjukisbyxor lär inte ge oss några fördelar. Sen blir det en yellow cab till lägenheten.

Att resa är det bästa jag vet, känslan av att komma till en ny världsdel, ett nytt land, en ny stad men nya människor är fantastisk. Ingen vet vem jag är och jag kan vara vem jag vill. Känns spännande att inte åka till Asien för en gång skull. Tänk att jag för första gången har packat en väska som inte ska bäras på ryggen och som dessutom inte innehåller solkräm. Det här blir första resan på länge som jag kommer vara lika blek när jag kommer hem som jag var när jag åkte men jag kommer var fylld av nya erfarenheter och lite tryggare och starkare i mig själv. Det är värt mer än en flagande solbränna.

Bilresan i morse gick bra, var lite orliga ett tag när vägen delade sig. Nynäshamn eller Sundsvall? Fick ringa en kollega för att vara säkra på att vi var på rätt väg. Varför har ingen varnat oss för detta? Hur ska vi klara oss in the big city med streets och avenues kors och tvärs? Men det sägs ju att stadens rutnät ska vara lätt att orientera sig i – passa kartan som min gamla gympalärare skulle ha sagt.

Fan också, jag har glömt adaptern! Stänger ner nu för att spara på batteriet!

 


Swedish breakfast...

... en ostfralla, en kopp te och en cosmopolitan! Semestern har börjat. Har checkat in, väntar på att få gå ombord på planet!

On the road!

Good morning! Vi har börjat bli internationella nu. Sitter i bilen på väg till Arlanda, trötta, hungriga och förväntansfulla. Vi har dubbelkollat pass ooch biljetter ett antal gånger nu men vi tror att vi har koll på allt!


RSS 2.0