Subway and Staten Island Ferry

I dag blev det nya erfarenheter i den undre världen. Vi beslutades oss för att ta tunnelbanan downtown. För $2.25 kan man åka hur långt som helst i New York och eftersom det var billigt passade det färdmedlet oss. I priset ingår dessutom afroamerikansk soulsång (God bless you). Som tur var träffade vi på en trevlig amerikan, John, som skulle av på samma station som oss, och därefter pekade ut färdriktningen. Tur var nog det, för vi var lite lost. Men nu kan vi ändå kalla oss för riktigt New Yorkers när vi åker kommunalt istället för taxi!

 


När vi kom fram gick vi till kyrkan som är en minnesplats för 11/9 och strax bakom ligger Ground Zero som numera är en arbetsplats för att återuppbygga den tomma ytan med en ny skyskrapa. Här stod tidigare World Trade Centers tvillingtorn i 27 år innan attacken 2001. I world Trade center arbetade 50 000 människor i 450 olika företag. Med expresshissen tog det 58 sek att komma till 107:e våningen. Det var vädigt gripande att vara i detta ormåde och man kommer aldrig kunna förstå vidden av den tragedi som inträffade. I kyrkan hyllas alla de brandmän som avled när de offrade sig för att rädda andra. Utanför på kyrkogården finns en minnessten med texten They are in peace.

 

 
Ground Zero


Vandrade vidare genom bankvärldens mäktigaste kvarter, Wall Street. Trängdes med män i kostymer på de betydligt trängre gatorna än vad vi är vana vid i våra hoods. Ingen stadsdel har varit av större betydlese för New york än hörnet av Wall Street och Broad Street. Här ligger Federal Hall National Monument, den plats där George Washington svor presidenteden 1789. Här ligger också New York Stock Exchange (börse) som grundades 1817 vars motångar och uppgångar än i dag påverkar hela världen.

  


Dagens höjdpunkt är färjan mellan Manhattan och Staten Island, en underbar åktur på Hudson River med utsikt över Manhattans skyskrapor och en klarblå himmel. På vägen hälsade vi på Frihetsgudinnan och Ellis Island. Hälften av amerikas befolkning kan spåra sina rötter till Ellis Island. Det tjänstgjorde som landets immigrationscenter under åren 1892 och 1954. Nästan 12 miljoner människor har passerat genom dess portar och för sedan resa vidare runt om i landet i den största massvandringen som någonsin upplevts.
Det var skönt att få ett annat perspektiv över Manhattans storhet och se skyskarporna på lite avstånd i stället för mitt framför näsan. Att det dessutom har varit strålande sol och en klarblå himmel gjorde det hela ännu bättre. Vi gick snabbt i land på Staten Island men bara för att ta båten tillbaka igen.

 
 
Observera Statue of Liberty i bakgrunden

 


Manhattan from Staten Island Ferry...

På vägen hem strosade vi i Chinatown och Littile Italy (ett ord som är väldigt svårt att uttala efter ett par glas vin).

Just nu sjunger vi med Frank Sinatras, New York New York, och dricker öl... Nu laddar vi inför Phantom of the operaBroadway

Just nu....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0