Skottland - Edinburgh

Den 20 augusti satte vi oss på Ryanairs plan till Edinburgh för att spendera en weekend i Skottlands huvudstad. Jag och min kollega, men främst goda vän, Anna hade köpt flygbiljetterna som en överraskning till våra pojkar.
Packningen var endast ett handbagage per person var på regnjackan tog halva utrymmet i väskan. Vi kom fram sent på kvällen och tog en taxi till vårt hotell som låg en bit utanför city. När vi kom fram fick vi en trevlig överraskningen. Hotellet var jättefint och vi hade stora rum med fönster som vätte ut över havet.

Morgonen därpå tog vi lokalbussen till Princess Street (Edinburghs motsvarighet till Norpans södertull), en resa på ca 15 minuter. Frukosten bestod självklart av en kopp engelskt te. Så här långt hade vi fortfarande klarat oss från att dra på oss regnjackorna.

 
Jag och Anna turistar och har köpt
en stadskarta för 1£.


En klassisk liten tekanna till frukost

Styrkta av lite mat i magen bestämde vi oss för att gå upp till Edinburgh Castle. För att tillträda fästningen plockade vi upp 14£ / pers ur vår plånbok och fick då samtidigt en guidebok så vi kunde vara riktigt kulturella och historiska. Klockan 1 avfyrades en kanon, något som händer samma tid varje dag "One o´clock gun" Frågar du en skotte varför de avfyrar kanonen klockan 1 och inte kl 12 får du följade svar: Det är billigare att avfyra ett skott klockan ett än tolv skott klockan tolv.

 

För att vila våra stackars ben efter flera kilometer av kultur bestämde vi oss för att upptäcka det riktiga Edinburgh - vi satte oss på en pub och drack öl. Vi mötte trevliga människor i form av Maggie och Jack som var från Dundee men spenderade helgen i Edinburgh för att uppleva Tattoo. Efter ölen tog vi en promenad för att hitta ett ställe att äta middag på. Promenaden gick runt Gueen Street Garden för att sedan avslutas på exakt samma pub som vi suttit på stunden innan. Den lilla strapatsen resultareade med andra ord endast i att vi bev blöta (för nu hade regnet kommit) och vi fick sämre platser på puben än vi hade innan vi lämnade. Kvällen resulterade ändå i mycket skratt och galna kort på kameran.

Söndagen började på samma sätt som dagen innan - en kanna te såklart! På grund av bristande planering kunde vi inte ta oss till högländerna då det var för långt bort i förhålande till resans längd. Vi valde därför att gå längs The Royal Mile ner mot Hollyrood Park för att se berg och dalar och få en chans att blicka ut över Edinburgh från ovan.


 
Royal Mile, John Knox house,
den äldsta byggnaden i Edinburgh


Hollyrood Park


Typiskt Edinburgh

Motionen gjorde oss törstiga och vi beslutade oss för ett besök och guidad tur på "whiskymuseet" där världens största whiskysamling finns. Här fick vi lära oss hur whisky produceras och vi fick dessutom lära oss om de olika områdena i Skottland där whiskyn görs - Lowland, Highland, Speyside och Islay. Vi fick sedan smaka på en whisky och jag kan inte påstå att jag tycker det är gott men jag är glad över de fina glasen som vi fick med oss hem. Som sagt jag är fortfarande inget större fan av denna konstiga dryck men vi köpte i alla fall med oss en flaska hem för att öva.


Mange smuttandes på guldet i glaset

Innan vi på måndagen tog bussen tillbaka till flygplatsen tog vi lokalbussen till stadsdelen Leith där vi gick ombord på det kungliga fartyget Britania.

En kort tripp äver en långhelg är så värt!


Tack Anna och Nisse för ett mycket bra resesällskap.

Var åker vi nästa gång?
Rom, Paris eller London?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0